ЗАЩИТА ОТ КУЧЕТА И КОТКИ

Защита от кучета
   През хилядолетията съвместно съществуване, кучето се е превърнало в най-добрия приятел на човека. Само до преди стотина години то е било абсолютна необходимост във всеки дом. Кучетата са охранявали жилищата и стопанските сгради на хората, помагали са им в лова, отглеждането и опазването на стадата с домашни животни, използвани са за теглене на шейни и много други дейности улесняващи живота ни. Всички знаем за безусловната им привързаност, всеотдайност, любов и жертвоготовност. До скоро само хора с нечисти помисли са мислели за защита от кучета.

Защо започнахме да се страхуваме от четириногите си приятели

   През последните десетилетия  урбанизацията и промяната в начина ни на живот, свързана с това, прекъсва все повече връзката ни с тези чудесни приятели. За съжаление все по-често кучета отглеждани в домашни условия биват изхвърляни на улицата. Там попадат в съвсем различна среда от тази, в която са били отглеждани до момента. Сигурноста и уюта на дома са заменни с глад, несигурност и излагане на неблагоприятните метеорологични условия. Принудени са да се борят за храната си не само със себеподобни, но и с хора. Не рядко са гонени, бити и зверски малтретирани. Това води до озверяването на някои от тях и повишаване на агресивноста им, принуждава ги да се обединяват в глутници, за да увеличат шансовете си за оцеляване в тази недружелюбна среда. В следствие на това  се увеличават нападенията на кучета над хора, които допълнително се раздухват от медиите и се създават масова психоза и страх в част от хората, които все по-често търсят начини за защита от кучета.

Методи за защита

   Защитата на дворове, градинки и други площи от кучета, може да се осъществи по три начина.
   Първият естествено е изгражзането на ограда, която механично да ограничи достъпа на кучета до охраняваните обекти. Това обаче в много случаи е невъзможно или прекалено скъпо.
   Вторият метод е чрез използването на репеленти и служи за отблъскване на кучета и котки от охраняваните площи и обекти. Те могат да бъдат течни, прахообразни или гранулирани. Всички  съдаржат ароматни вещества, които са неприятни за четириногите, но не пречат на хората. С репеленти се третират охраняваните площи и обекти и така след около седмица нежеланите посетители се научават да заобикалят неприятната за тях зона. Проблемът при тях е че действат около два месеца и то, ако не вали. След  два месеца или след всеки дъжд охраняваните площи трябва да се обработят отново.
   Третият начин за защита от кучета и котки е чрез използването на ултазвукови устройства, които генерират звук, който е почти извън обхвата на чуваемост на хората и не предизвиква дискомфорт у тях, но е изключително неприятен за животните и те бързо се научават да избягват охраняваната територия, а ако случайно навлязат в нея бързо я напускат. Освен стационарни ултразвукови устройства и апарати има и мобилни такива, които са с размерите на мобилен телефон, работят с батерии, удобни са за носене в чанта или джоб и служат за персонална защита.
Поръчай без регистрация 

   +359 898 79 59 87                          +359 898 78 74 25