Как да се спасим от дървениците? Трябва ли да повикаме фирма за ДДД услуги или можем да се справим и сами?


Дървениците са изключително упорит и труден за унищожаване противник. Те се хранят само с кръв и то предимно през тъмната част от денонощието. През останалото време се крият в убежищата си – цепнатини, подгъви на дрехи и бельо, сглобки на мебели, зад картини, огледала, разлепени тапети и т.н., откъдето не могат да бъдат изкарани. Това ни принуждава да обработим с препарат за дървеници практически навсякъде, спазвайки ограничението да не се пръскат места, имащи пряк допир с кожата ни / чаршафи, дрехи, горната част на столове, канапета и др./. За тях трябва да се използват други методи / ще ги опиша по-долу в статията/ за унищожаване на скритите там дървеници.

Трябва ли да използваме услугите на ДДД фирма за унищожаване на дървеници?

Трудно ми е да дам еднозначен отговор на този въпрос. Затова ще Ви опиша какво трябва да се направи, независимо дали ще повикате фирма или не, и какво ще направи въпросната ДДД фирма, ако прибегнете до услугите ѝ.

1. Да се идентифицират еднозначно насекомите, с които ще се борим. С две думи – да сме сигурни, че става въпрос за дървеници. Как става това можете да прочетете ТУК. Това е основна стъпка, защото от нея зависят всички останали действия, които трябва да предприемем.

2. Да се установи степента на заразяване с дървеници и всички места, които обитават. На запад  това се прави от специалист-експерт в ДДД фирмата, към която сме се насочили, а не от човека, който след това ще извърши обработката. Но там цената на една обработка започва от няколкостотин евро и нерядко достига до няколко хиляди. При нашия стандарт и цените, на които се работи тук, това ще бъде направено набързо от дезинсектора, който няма нито времето, нито необходимите познания /в повечето случаи/ да го направи качествено. Това обикновено се компенсира, като се пръска против дървеници навсякъде, където е възможно.

3. Трябва да направите предварителна подготовка на обекта, който ще бъде третиран, с цел да осигурите достъп до всички укрития на дървеници, които ще бъдат обработени. В какво се изразява това?

- Да свалите чаршафите и останалите завивки от матрака в спалнята и да го вдигнете, за да могат да се опръскат рамката на леглото, подматрачната рамка, подът под леглото и евентуално долната страна на матрака.

- Да извадите дрехите от гардероба и да изпразните всички останали чекмеджета и шкафчета, за да могат да бъдат качествено обработени. Дрехите, бельото, завивките и останалите текстилни изделия се прибират в предварително приготвени найлонови чували, които се завързват, така че дървениците да не могат да изпълзят от тях /например с тиксо или се използват чували с ципове/.

- Същото се прави и в останалите стаи, в които има дървеници, а най-добре в целия обект /обикновено за няколко месеца дървениците плъзват навсякъде и дори да не Ви хапят в кухнята и хола, това не означава, че там ги няма/.

4. Следва обработката с подходящ препарат против дървеници. По дефиниция всички предлагани „битови“ инсектициди са широкоспектърни и би трябвало да вършат работа и срещу тези вредители. На практика обаче поради високата резистентност на тези насекоми /способността им бързо да привикват към прилаганите отрови и да оцеляват след третиране с тях/ на пазара има само два инсектицида, които гарантирано вършат работа срещу дървеници, и това са „Симетрол“ на PelGar International и „Фикам“ на  BAYER. Дори с тях ще трябва най-вероятно да извършите две обработки през 10 до 14 дни, за да сте сигурни в крайния резултат, и то при положение, че изпълните и написаното по-долу.

5. Тук идва най-трудната част. С почти 100% сигурност в някои от дрехите и останалите текстилни изделия са се скрили дървеници, нимфи или яйца /те са малки и изключително плоски, което им дава възможност да се завират и крият в шевовете и подгъвите, където остават незабележими/. Там откриването им е практически невъзможно и това налага обработка на всички дрехи, бельо, кърпи завивки и др. Тъй като третирането им с инсектициди е изключено / забранено/, то за справяне с проблема трябва да се използва някакъв друг метод и това е излагането на текстилните изделия на екстремни температури – високи или ниски.

За унищожаване на дървеници е необходима температура от порядъка на 70 градуса в продължение на около 30 минути. В домашни условия това можем да постигнем с изпиране в пералня при тази температура или в сушилня, ако разполагаме с такава. Сами разбирате колко трудоемко е това начинание и колко време отнема, но то е абсолютно задължително, ако искаме трайно да решим проблема. Затова трябва да сте запечатили добре чувалите с дрехи, за да можете постепенно да извършите тази процедура без риск някоя гадина да се измъкне оттам.

Алтернативен вариант през топлите летни дни е да изкарате чувалите /добре е да са черни/ на слънце за целия ден. В този случай, те действат като парник и вътре се развива температура над 60 градуса за продължително време, която също ще унищожи нашествениците.

През студените зимни дни и особено нощи, когато температурата пада под минус 5-6 градуса, можем да оставим чувалите с дрехи навън /на балкона или двора/. Дървениците умират още при минус 1-2 градуса, но за достигането на такава температура вътре в чувала, температурата на околния въздух трябва да е няколко градуса по-ниска. Принципно ако имате къде да се изнесете за 1-2 денонощия и оставите отворени всички прозорци, вътрешни врати, шкафове и гардероби в обекта при температури под минус 2-3 градуса, то също ще се отървете от дървениците, но това рядко е възможно на практика. Пък и рискувате по този начин да си причините други големи неприятности, като повреждане на техника, замръзване и спукване на водопроводни тръби и др. Ако имате съседи, те едва ли ще са очаровани от подобни действия /все пак дават доста пари да се отопляват/, но с тях бихте могли да се разберете.

Какво ще направи фирмата, ако прибегна до услугите ѝ?

Първо ще кажа какво трябва да направите Вие, ако се спрете на този вариант. Задължително попитайте с какъв препарат ще обработват и ако Ви кажат нещо различно от Фикам и Симетрол, по-добре забравете за тях. Поинтересувайте се с колко обработки смятат, че ще решат проблема, и кажат ли Ви с една – бягайте от тях. Ако фирмата, на която сте се спрели, е оставила само телефони за връзка без адрес за контакти, също не ѝ се доверявайте. Всякакви комбинации между „дървеници“ и „100%“ също са признак, че някой се опитва да Ви „изработи“ или подведе /не, че това е напълно невъзможно, но за да се случи освен професионализъм от дезинсектора и упоритост от Ваша страна е необходима и не малка доза късмет/.  Не се доверявайте и на коментарите в интернет, оставени от "доволни потребители". Те не се публикуват автоматично, а само след одобрението на съответния администратор на сайта и в повечето случаи хвалебствените тиради са писани от собствениците и служителите на компанията /и техните роднини естествено/, а негативните мнения изобщо не виждат „бял свят“.

И сега на въпроса: какво ще направи фирмата?

За съжаление, най-вероятно първото нещо, което ще направи представителят на фирмата, с който разговаряте, е да Ви излъже, че ще решат проблема с една обработка и да даде 100% гаранция, за да Ви хване като клиент. Интернет е пълен с подобни примамливи и неустоими обещания.

Защо ще го направи?

Основната причина са ниските средни доходи в страната ни. Ако Ви каже директно, че ще трябва да направите поне две обработки /а може да се наложат и 3-4/, най-вероятно ще му благодарите и ще потърсите друга ДДД фирма. И така докато някой Ви излъже и обещае да реши проблема с една обработка, като при това даде и „ГАРАНЦИЯ“. Тоест, по финансови съображения клиентът търси най-ниската оферта, а нея ще я направи този, който Ви излъже. По тази причина, за да оцелеят на пазара, повечето фирми директно Ви казват това, което искате да чуете, тоест Ви лъжат. И тук не визирам самозвани „дезинсектори“, които ще напръскат с вода и после няма да си вдигат телефона /или по-лошият вариант – да обработят с препарат за растителна защита, който трови не само насекомите, но и Вас/, а и  част от сериозните компании в бранша. След това много лесно бягат от дадената гаранция, защото се оказва, че не сте изпълнили условията по нея и дадените предписания. Когато се касае за унищожаване на дървеници, това е особено лесно, защото на практика за да се преборите с тях, трябва да свършите сами основната работа и в повечето случаи наистина няма да сте направили всичко, което се изисква от Вас.

Въпреки това на този етап, поне според мен, е по-добре да се доверите на ДДД фирма, просто се подгответе за поне две обработки. Причината да препоръчам този вариант е, че и двата споменати по-горе препарати – Симетрол и Фикам са за професионална употреба, предлагат се само в големи разфасовки /съответно 500 милилитра и 500 грама/ и са доста скъпи /първият е над 300лв., а вторият около 250лв./. Освен това за прилагането на Фикам се използват по-специални средства за защита /за този, който извършва обработката/.

Ако Ви кажат, че ще използват друг препарат, просто няма особен смисъл да ги наемате. Спокойно можете да направите подобни обработки и сами,още повече, че в този случай само с две третирания няма да минете. Професионалните разфасовки от тези препарати са на достъпни цени - под 100лв. за 20 – 30 дози /в някои случаи дори повече/ и закупувайки ги, ще можете да направите колкото обработки е необходимо.

Разбира се, написаното по-горе е плод на лични наблюдения. То е базирано на дългогодишен опит в борбата с дървеници, но със сигурност има и други мнения по въпроса. Най-доброто, което можете да направите, е да прочетете и други материали по темата и едва тогава да прецените какво да предприемете.

Всевишният е сложил глава на всеки, а за какво и как ще я използва човек е въпрос на личен избор. Както се казва: „Мога да Ви посоча правилния път, но не мога да Ви накарам да тръгнете по него“.

Е, това беше от мен.

С търпение и упоритост ще се справите и с този проблем.

Ако имате въпроси, можете да се свържете с нашите специалисти на тел. 0898 79 59 87  или  0898 78 74 25.

Успех!Write a comment

Note: HTML is not translated!