Дървеници. Какво представляват дървениците, откъде идват в дома ни и как да ги разпознаем и открием?

Дървеници

Какво представляват дървениците, откъде идват в дома ни и как да ги разпознаем и открием?

 В световен мащаб са познати над 100 вида дървеници, но тук ще говорим само за креватната дървеница с латинско наименование „Cimex lectularius“, която създава проблемите ни. Тя е кръвосмучещо насекомо от групата на „Паразитните  дървеници“. На цвят е ръждиво-кафява, достига дължина до 5-6 милиметра и е плоска с елипсовидна форма. Храни се с кръв предимно през нощта /затова рядко можем да я видим/, но когато е много гладна, излиза и пред деня. Характерно за тези дървеници е, че имат специфична остра миризма, която се усеща отблизо, особено, ако ги смачкате. Тъй като едва ли ще ги разпознаете от горното описание, ще приложа няколко снимки.

  


Как можем да заразим дома си с дървеници?

Креватната дървеница се среща по целия свят и никой не е застрахован от набезите ѝ. Особено застрашени са обекти, обитавани за кратко от хора, дошли от различни места. Такива са общежитията, хотелите, мотелите и то не само евтините, но и най-луксозните от тях. Добре е, когато ни се налага да нощуваме и живеем временно на такива места, да проверяваме преди настаняването си за наличие на креватни дървеници. Ако открием такива, е най-добре да си намерим друго място за нощувка. В противен случай рискуваме да бъдем нахапани от тях и да се чешем с дни. Принципно креватните дървеници не са преносители на заразни болести, но рискът от вторични инфекции в резултат на ухапванията им е голям. Най-лошото е, че със сигурност след това с багажа си ще ги отнесем у дома, а да се спасим от тях е трудно, дори, бих казал, почти невъзможно и отнема много време и средства. Можем да ги пренесем и с багажа си след гостуване. Друга възможност за заразяване на дома ни с дъвеници е при закупуване на употребявани мебели, матраци или дрехи. Бъдете внимателни!

Къде живеят креватните дървеници в дома ни и как да ги открием?

Можем да открием дървеници почти навсякъде в дома си, но имайки предвид начина им на живот и хранене, те са най-много на местата, които обитаваме през тъмната част на денонощието и където се задържаме по-дълго – кревати, канапета, кушетки, фотьойли, тапицирани столове и др., така че ако ще ги търсим, това са подходящите места за това. Имайте предвид, че те са изключително плоски и се завират на места, за които не бихте и предположили – например подгъви на бельо и дрехи, сглобки на мебелите, ръбове на матраци и дюшеци и т.н. Когато са много, други любими техни места за обитаване са зад разлепени тапети, окачени картини, огледала, гоблени, ел. контакти, ключове, ел. уреди и др. С две думи - почти навсякъде.

     

    Можем да ги открием чрез внимателен оглед на посочените места за наличие на дървеници или следи от тях – тъмни петънца от изпражненията им или съблекла от линеенето. Най-добре е огледът за живи креватни дървеници да се направи на тъмно с помощта на фенерче /светлината ги дразни, затова през деня се крият и откриването им тогава е по-трудно/. Често ги издава и специфичната им миризма. Друг начин е да постелем на пода бял чаршаф под леглото или канапето, да повдигнем единия им край на 20-25 сантиметра и да го пуснем. В следствие на това част от дървениците ще изпаднат и лесно ще ги забележим на белия фон. Естествено най-добрият и сигурен вариант е да си купим феромонови капани за дървеници. Така не само ще сме сигурни, че става въпрос именно за дървеници, но и ще намалим в значителна степен числеността им при поставяне на достатъчен брой капани, докато решим какви по-сериозни мерки да вземем за тяхното пълно унищожаване.

Възможно ли е това и как може да стане, виж ТУК.

Write a comment

Note: HTML is not translated!